Właściwości stali nierdzewnej stainless steel


Stal nierdzewna stainless steel występuje w różnych gatunkach. Te stopnie są dalej pogrupowane w pięć różnych rodzin. Każda rodzina charakteryzuje się pewnym pierwiastkiem stopowym, który wpływa na mikrostrukturę materiału. Te elementy określają również nazwy gatunków stali. Aby zrozumieć różnice między rodzinami, warto przyjrzeć się różnym właściwościom stali nierdzewnej.

Najpopularniejszą stalą nierdzewną stainless steel jest seria 304. Ten rodzaj materiału zawiera 18% chromu i 8% niklu. Jest stosowany w urządzeniach do przygotowywania żywności, a także w zastosowaniach przemysłowych, takich jak elementy konstrukcyjne w przemyśle motoryzacyjnym i lotniczym. Inną popularną stalą nierdzewną jest 316. Stal nierdzewna w tym gatunku jest stosowana w szerokiej gamie produktów, w tym w pojemnikach, naczyniach i urządzeniach.

Stal nierdzewna stainless steel to stop wykonany z różnych metali nieszlachetnych. Rezultatem jest mocniejszy materiał niż każdy sam metal. Ludzie od tysięcy lat tworzą i eksperymentują z różnymi stopami. Na przykład najstarsze przykłady stali tyglowej pochodzą z 300 lat pne Niektóre stale nierdzewne są niezwykle wytrzymałe i odporne na rdzę, plamy i matowienie.

Do głównych właściwości stali nierdzewnej stainless steel należy wysoka zawartość chromu, co czyni ją popularnym materiałem do wielu zastosowań. Stale o tej zawartości są wysoce odporne na rdzę i korozję, a metal ma wysoki stopień odkształcalności. Ponadto metal jest przyjazny dla środowiska i podlega recyklingowi. Jest to dobry wybór do każdego zastosowania, które wymaga solidnego, trwałego i trwałego elementu.

Stainless steel

Stal nierdzewna jest zwykle twarda, ale można to poprawić, dodając do mieszanki więcej azotu. Dodanie azotu do stali nierdzewnej tworzy mocny stop i poprawia odporność na korozję międzykrystaliczną i wżerową. Ponadto chrom będzie mniej reaktywny z azotem, co poprawi jego wytrzymałość.

Stale wykonane ze stali nierdzewnej stainless steel są wykonane z żelaza, węgla i azotu. Wszystkie te pierwiastki są łączone w stopy. Jednak, gdy pozwala się na tworzenie się rdzy, metal ulega pogorszeniu. Rdzewienie pogarsza jakość części i czyni je bardziej podatnymi na uszkodzenia. Proces ten jest często przyspieszany przez czynniki takie jak wilgoć i sól.

Głównym składnikiem stali nierdzewnej stainless steel jest żelazo. Żelazo łatwo rdzewieje pod wpływem tlenu. Aby temu zapobiec, stal nierdzewna jest pokrywana tlenkową warstwą chromu, która tworzy pasywną warstwę na powierzchni. Warstwa ta zmniejsza rdzę i znacznie zwiększa odporność na korozję. Im wyższa zawartość chromu w stali nierdzewnej, tym materiał będzie bardziej odporny na korozję.

Jednak stal nierdzewna stainless steel może ulegać korozji pod wpływem wolnego chloru w kropelkach wody i płynach czyszczących. Ważnym czynnikiem jest temperatura roztworu. Korzystanie z opublikowanych danych dotyczących korozji i testów laboratoryjnych pomoże uniknąć korozji. Chociaż większość rodzajów stali nierdzewnej jest odporna na korozję, niektóre rodzaje są bardziej podatne na wżery. Ponadto poziom chlorków w roztworze może zwiększać podatność.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *